„EPC/RFID – GS1 иновативна технологија на 21-виот век“

На 2 јуни 2015 година во организација на GS1 Македонија се одржа за прв пат семинар за GS1 EPC/RFID иновативната технологија во здравството. Присуствуваа повеќе од 60 претставници од 40 различни фармацевтски и здравствени установи. На настанот гости беа софтверската компанија 6PM, со седиште во Малта која работи на имплементација на RFID технологијата во NHS - National Helthcare Servicis UK.

Семинарот го отвори Извршниот директор на GS1 Македонија г-ѓа Слаѓана Милутиновиќ.

Потоа кратко претставување на компанијата имаше г-дин Љупчо Георгиев , 6РМ Regional Sales Menager.

Потоа г-ѓа Слаѓана Милутиновиќ ги информираше гостите за новитетите од здравствениот сектор за означување на медицинските средства преку UDI стандардот кој што е задолжителен во САД, а моментално се работи и на негово прилагодување и примена во земјите на Европската унија (Recommendations 2013/172/ЕU). Информативни податоци беа изнесени и за иновативната RFID технологија која зема се поголем замав во САД и Европа.

Во име на GS1 Македонија детална презентација за EPC/RFID стандардот и неговата примена во здравството одржа м-р Александар Кедијоски, стручен соработник во GS1 Македонија. Презентирани беа можностите кои ги нуди оваа технологија, потоа нејзините технички карактеристики, бенефитите и примените кои ги имам моментално во здравствениот сектор.

На крај на семинарот презентација одржа г-дин Бојан Динев, Senior Software Developer at 6PM Holdings PLC, кој во реално време го демонстрираше iFit системот кој 6PM го имплементира со користење на EPC/RFID технологијата во NHS UK.

Во завршните зборови г-ѓа Слаѓана Милутиновиќ нагласи дека EPC/RFID иновативната технологија на GS1 е реалност, таа нуди бенефити, заштеди и спасува животи, дали ќе ја имплементирате сега и ќе ги користите сите нејзини бенефити или ќе чекате за нејзина имплементација и ќе изгубите драгоцено време, не користејќи ги нејзините придобивки зависи од Вас.Корисни линкови